MensenMens

Blog voor mensen en over mensen

Thuis of in een verzorgingshuis?

Thuis of in het verzorgingshuis?

Van een aantal  verzorgingshuizen weten we al dat ze gesloten worden. Sommige organisaties zijn bezig om het scheiden van wonen en zorg in te voeren. Wat dat is? De appartementen in het verzorgingshuis, nu nog bewoont door mensen met een lage zorgvraag, worden dan zorgwoningen waar mensen net als thuis huur, gas, licht en water betalen. Net als thuis? Het is toch hun thuis, ze wonen daar dan toch? Hebben mensen dan voorheen niet in een verzorgingshuis gewoond?

Op dit moment wordt alles nog betaald door de AWBZ. Zorg en verblijf. Sinds januari hebben de mensen met een lage zorgvraag geen recht meer op verblijf.

De term zorg is begrijpelijk maar, ´verblijf´ is vakjargon. Onder verblijf valt: huur, gas, licht, water en de huishoudelijke hulp. Maar ook het eten en drinken en  de activiteiten die voor afleiding zorgen. Mensen verhuizen dus in de toekomst naar een zorgwoning in plaats van naar een verzorgingshuis. Zij kunnen zorg en huishoudelijke hulp van de thuiszorg krijgen. Mits ze geen buren, familieleden of vrienden hebben die hun kan helpen. Hebben ze die wel, dan krijgt men geen indicatie.

Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen van de overheid. Het voordeel, dat zegt de overheid, is dat mensen meer regie houden op hun leven. Ze gaan zelf de huur betalen en bepalen zelf welke zorg of service ze willen hebben.

eigen regie

Toch begrijp ik het niet. Lees maar even de twee vragen in de 1e alinea. Bewoners van een verzorgingshuis die woonden toch al in het verzorgingshuis? Of ben ik in de war? Ze waren daar toch niet opgesloten? Ik heb in de jaren dat ik in het verzorgingshuis werkte op verschillende dingen gehamerd bij de medewerkers. ´Niet zomaar ergens naar binnen gaan, eerst aanbellen en wachten tot de bewoner open doet of roept dat je binnen mag komen. Als onze bewoners tijdelijk in het ziekenhuis lagen, ging er een speciaal slot in de deur, zodat de medewerkers niet meer naar binnen konden, alleen de familie die de sleutel had gekregen. Het is tenslotte hun eigen huis die vol staat met persoonlijke spullen. Als er  zorg verleent werd gebeurde dat in overleg met de bewoner. Hoe laat wilt u geholpen worden en wilt u op bed geholpen worden of in de badkamer? Dat waren standaard vragen aan de bewoners.

Natuurlijk, soms hielden medewerkers zich niet aan deze afspraken en liepen ze toch zo maar het appartement in. Of werd een bewoner later  gewassen dan de afspraak was. We bleven echter wel in gesprek met de bewoners en medewerkers hierover.  Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken dat de postbode zomaar mijn huis binnen stapt en een postpakketje in mijn huiskamer neer zet!

Ben ik dan altijd zo in de war geweest en hoeft dat alleen maar als mensen zelf de huur betalen en alles daarom heen? Mensen woonden niet in een verzorgingshuis, maar waren daar onder gebracht?

Dan is het maar goed dat de verzorgingshuizen gesloten worden. Maar wat met bewoners van verpleeghuizen? Zijn die ook opgeborgen en hebben zij dan ook geen eigen regie?

Als dit de gedachte is van de overheid…….dan is er toch iets fundamenteel mis!

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

5 gedachten over “Thuis of in een verzorgingshuis?

 1. Hennie Hollegie op schreef:

  Ook binnen het verpleeghuis gelden deze regels, afspraken maken en die ook nakomen, niet zomaar naar binnen, aanspreken met mevrouw / meneer tenzij anders afgesproken. Het verpleeghuis is het “thuis” van de bewoners en wij (de zorgverleners) komen op bezoek. Overigens vind ik dat langer thuis zeker niet voor iedereen een goede oplossing is, er wordt voorbij gegaan aan sociaal isolement een situatie die dreigt voor veel ouderen. Wellicht dat ook de dames en heren van het kabinet het van dichtbij meemaken en zien wat het met mensen doet.

  • Ik ben het met je eens hoor. Maar je hoort het steeds in de media. Dat mensen bij scheiden van wonen en zorg meer eigen regie hebben. Bull shit, het is nog lang niet al alle verpleeghuizen zo geregeld dat mensen dingen zelf kunnen bepalen. Ik werk ook in verpleeghuizen en zie het wel, maar ook nog niet gebeuren. Dat het niet voor alle mensen met een lage zorgzwaarte goed is om langer thuis te blijven dat ben ik ook met je eens. Vaak rekken mensen juist naar een verzorgingshuis omdat ze anders vereenzamen thuis. Deze blog was meer bedoelt als prikkel om de discussie weer te starten.

   Bedankt voor je reactie.

 2. Wat mooi dat je dit deelt…wij hebben het de afgelopen
  jaren van dichtbij mogen, beter gezegd moeten ervaren.
  En ik heb me eerlijk gezegd ook verbaasd over de beperkingen
  waar je tegen aan loopt als je in een verpleegtehuis terecht komt.

  Het is inderdaad zo dat je meegaat met de meute en niet alles zelf
  kunt bepalen en ik denk dat je je daar pas van bewust wordt als je dat
  meemaakt, zelf of aan de zijlijn.. Het heeft zo’n enorme impact…

  Mijn oma zegt altijd, Oud worden is leuk maar Oud zijn niet altijd.

 3. het is vreselijk wat er in de zorg gebeurd

Wilt u een reactie geven?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: