MensenMens

Blog voor mensen en over mensen

Niet harder werken, maar slimmer met lean

Opgewekt gingen we vrijdag van start in een lean inspiratiedag die bij ons in de organisatie gehouden werd. Een inspiratie dag werd het! Dirk van Goubergen, een rasechte Belg, bleek een heuse inspirator.  

Ik ben nog niet zo lang leancoach. Maar weet er natuurlijk wel wat van af. Ik heb de kick off op het werk gehad en mezelf verdiept in de formulieren die erbij horen en de werkwijze daarvan. Vervolgens  zijn we van start gegaan met collega’s van de afdeling PO&O.

Deze inspiratiedag werd er niet gesproken over formulieren en technieken maar over de principes van lean. Allereerst hoorden we hoe het bij Toyota allemaal begonnen was. Daarna kregen we de vraag: ‘wat is de waarde voor jullie klant? Waar worden de medewerkers voor betaald? We gaven allemaal verschillende antwoorden en dat is niet lean. Het beste is om zoveel mogelijk via standaarden te werken om het zo lean mogelijk te organiseren. Dat lukt niet als je allemaal andere uitgangspunten hebt. Én dan zodanig werken, dat er een flow zit in alle activiteiten die je verricht. Én dat al je activiteiten waarde hebben voor de klant! Mooie voorbeelden noemde hij, zodat het allemaal voor je ging leven. B.v. een loodgieter die komt om je vaatwasser te repareren en steeds terug moet naar de zaak, collega’s moet bellen en er daarom twee keer zo lang over doet en…………….. die uren moet jij betalen. Ook veel voorbeelden uit ziekenhuizen die iedereen aanspraken. Dit maakte dat vele van ons de stof nog lang zullen herinneren. 

knop omzetten

Een paar gevleugelde uitspraken.

Lean is niet harder werken, maar slimmer. Je mag moe zijn na een dag werken. Echter niet zinloos moe, maar zinvol moe. Steeds brandjes blussen als leidinggevende, maar te druk zijn om de pyromaan te pakken. Een leanproject bestaat niet. Hiermee geef je de verkeerde boodschap door. Lean is cultuur een denkwijze waarbij je je dagelijks moet afvragen; ‘wat waren mijn 3 issues vandaag en wat heb ik er VANDAAG aan gedaan?’ Verdoken tijd. Efteling en Bobbejaanland werken. Elvis is dood en Murphy werkt bij jullie. Het kan niet zo zijn dat er geen problemen / verspillingen zijn. Als mensen zeggen dat alles goed gaat, hebben ze hun hersenen thuis laten liggen.

Kortom een dag die veel meer mensen moeten meemaken om wakker geschut te worden.

En bij dit alles kregen we naast de lean inspiratie gratis een beginnerscursus vlaams! Daarover later meer.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Wilt u een reactie geven?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: