MensenMens

Blog voor mensen en over mensen

Aandacht bij je werk; ben jij mindfull?

Ga even staan, voel de grond waar je op staat. Breng je aandacht naar je voeten en leun naar voren op je voorvoet. Voel hoe je dan staat. Breng je gewicht wat meer naar de hak van je voet en merk op hoe stevig je dan staat. Breng je gewicht weer terug op je voorvoet.

Dit is het eerste gedeelte van de oefening ‘berghouding.’

Toen ik twee jaar geleden de opleiding tot intuïtieve coach ging volgen riep dat in mijn omgeving veel vragen op. Werd ik dan zo’n zweverig typ? Ik leerde coachen met zowel de oosterse als de westerse methodes. De principes waren sterk verbonden met de boeddhistische psychologie. Het was een praktische no-nonsense opleiding. Meditatie en mindfulness oefeningen waren regelmatig aan de orde. Vanaf dat moment leef ik behoorlijk mindfull. Ik let op de signalen van mijn lichaam, sta regelmatig even stil bij wat ik doe en creëer ruimtes in mijn leven om te ontspannen om in het hier en nu terug te komen. En ik kan zeggen dat ik er baat bij heb. Ik kan me goed concentreren, slaap prima en voel geen hoge druk meer van buitenaf. Uiteraard laat ik me ook regelmatig meesleuren in de hectiek om me heen. Maar ik kan het wel vrij snel opmerken en weer terug pakken.

Mind-full-or-mindful

Inmiddels weet ik uit persoonlijke ervaring dat mindfulness en werken met een bepaalde tijdsdruk goed samen gaan. Als je sterker in het ‘nu’ staat en de gebeurtenissen thuis en op het werk met milde, open aandacht onder ogen ziet, heeft dat invloed op de manier waarop je reageert. Acceptatie van situaties betekent geen berusting. Het betekent wel dat je minder energie verspilt aan zinloos verzet tegen de werkelijkheid zoals ze is (niet zoals je denkt dat ze is of zou moeten zijn). Daardoor krijgt je geest meer ruimte om andere en nieuwe oplossingen te zien, doordat je de situatie van een afstand kunt bekijken.

Gisteren volgde ik een preventie workshop mindfulness. Deze werd gegeven door de zorgverzekeraar IZZ, speciaal voor mensen uit de zorg. Medewerkers uit de zorg vertelden dat ze meer aandacht bij hun bewoners willen hebben. Iemand vertelde: ‘als ik een bewoner aan het helpen ben, ben ik in mijn hoofd al met de volgende drie bezig.’ Mindfulness is inderdaad een aandacht training en meer aandacht bij de bewoner is niet alleen voor jezelf en de bewoner prettig, maar verhoogt ook de kwaliteit van zorg en welzijn.

Ik was daar niet om nieuwe informatie op te doen. Ik denk dat ik inmiddels wel verzadigt ben na de opleiding en het lezen van vele boeken erover. Ik was op zoek naar een programma van ongeveer twee uur waarin je mensen zo goed mogelijk kunt informeren én oefeningen kunt laten doen.

Het was een goed programma. Ik ga het aanpassen zodat het iets van mezelf wordt en dan hoop ik dat ik de gelegenheid krijg om op het werk de workshops zelf te gaan geven. Wie wil nu niet gelukkig zijn in het leven en zijn leven met aandacht leven?

De tijd gaat toch al zo snel.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

3 gedachten over “Aandacht bij je werk; ben jij mindfull?

  1. Zuster Klivia op schreef:

    Ik ben sinds kort, door mijn psycholoog, in het bezit van de bodyscan. Die heb ik afgelopen vrijdag voor het eerst gedaan… Lekker! 🙂

  2. Ja, die heb ik ook. Lekker om na het werk te doen vind ik! Denk je dat het jou gat helpen?

  3. Ik heb het wel geprobeerd, een cursus mindfulness, maar op de een of andere manier is het niet helemaal mijn ding. Ik probeer wel de dingen te filteren die wel bij mij passen. Maar, zoals de docent zei, iedere fietstocht (woon-werk) als een reis te ervaren, dat lukt me niet.

Wilt u een reactie geven?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: