MensenMens

Blog voor mensen en over mensen

Geestelijke zorg in een hospice

Vandaag las ik in een bijlage van de Volkskrant een opiniestuk: ‘als de dokter moet zeggen dat het stopt.’ De afdeling palliatieve zorg van de Daniel den Hoed Kliniek staat centraal. Of beter gezegd, de patiënten die er opgenomen zijn. De artsen moeten bijna dagelijks kiezen: doorgaan of stoppen. Daar gaat vaak een lange geschiedenis aan vooraf. Van het moment dat de diagnose gesteld wordt, als er nog hoop is, als ze chemokuren of bestralingen voorschrijven. En soms komt het moment dat behandelen niet meer mogelijk is. Vanaf dat moment richten de artsen zich op pijnbestrijding.

Terminaal[1]

Dit opiniestuk bracht herinneringen bij mij teweeg aan vorige week. Ik had, samen met collega’s, vier sollicitatiegesprekken met geestelijk verzorgers.
Vier intensieve gesprekken. Vier mensen met vergelijkbare opleidingen en ervaringen, maar toch vier individuele mensen met een heel eigen persoonlijkheid. We spraken over begeleiding aan de gasten op het hospice, over ondersteuning en begeleiding aan hun naasten en het team van verpleegkundigen. Maar ook over onmacht en machteloosheid. Als mensen hier opgenomen worden, hebben ze vaak een lange en onrustige periode achter zich liggen. Wanneer de gasten eenmaal bij ons opgenomen zijn, ervaren zij vaak rust. En in die rust komen regelmatig zingevingsvragen naar voren. ‘Waarom gebeurt dit met mij, waarom laat God of het leven toe dat ik zo moet lijden, wat is de bedoeling of zin van het leven? Bij deze vragen heeft de geestelijk verzorger een belangrijke rol, praten, luisteren en aftasten of hij/zij kan helpen met deze vragen.

Op het hospice wordt palliatieve zorg gegeven waarbij pijnbestrijding een belangrijk onderdeel van is. Pijn bestaat niet alleen uit lichamelijk lijden, maar kan ook veroorzaakt worden door psychologisch, sociaal of spiritueel lijden. Onder psychologisch lijden kunnen bijvoorbeeld gevoelens van angst, onbegrip en machteloosheid worden verstaan. Sociaal lijden kan verwijzen naar de verliezen die de gast ervaart. Met spiritueel lijden wordt vooral de zingevingvragen bedoelt.

Een moeilijke keuze werd het uiteindelijk. We kozen iemand van wie we verwachten dat zij, met haar persoonlijkheid, met ons de juiste weg gaat om de gasten op een goede manier te begeleiden.

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

2 gedachten over “Geestelijke zorg in een hospice

  1. Zuster Klivia op schreef:

    Lastig onderwerp. Er komt veel bij kijken… Wij maken het helaas nog wel eens mee 😦

  2. Ha Klivia, leuk dat je langs kwam. Moet ik gauw ook weer bij jou doen. Ik lees je wel, maar reageer nooit! Excuses

Wilt u een reactie geven?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: