MensenMens

Blog voor mensen en over mensen

Eten en drinken door de jaren heen

Iedereen die familie, vrienden of kennissen heeft die in een wooncentrum voor ouderen wonen of iemand die in een wooncentrum werkt of gewerkt heeft weet wat het belangrijkste moment is voor de bewoners of gasten. Dat zijn de momenten van het eten en drinken. Als je ouder wordt of chronisch ziek bent en je kunt niet meer zelfstandig wonen omdat je continue hulp nodig hebt, dan worden alledaagse zaken steeds belangrijker. Je bent afhankelijk van anderen geworden. Voorheen zette je koffie op de manier die je zelf lekker vond. Zo ook met de maaltijden, het ontbijt, de lunch of het diner, je bepaalde zelf het tijdstip en de wijze waarop je eten klaarmaakt.

Ik ben in 1978 begonnen met werken in een verpleeghuis. Ook toen was eten en drinken net zo belangrijk als het tegenwoordig is. Toch moet ik niet aan die tijd terug denken. Zat je in de nachtdienst, maakte je alle boterhammen en pap soorten klaar voor de bewoners voor het ontbijt. De meesten deden dit in het begin van de nachtdienst; ‘dan was je er maar van af’. Plastic over de borden en in de koelkast ermee. Om 12 uur de warme hap, geen discussie of je voorheen gewent was om in de  avond warm te eten. En halverwege de middag werd het brood weer gesmeerd voor 17 uur, plastic erom en in de koelkast weer. Op deze manier was het eten delen een vrij gemakkelijke bezigheid. Afdelingen van 30 bewoners, fluitje van een cent, je was zo klaar.

Gelukkig zijn de tijden verandert en is dit verleden tijd. Dat hoop ik tenminste. Binnen Warande, de organisatie waar ik werkzaam ben, zijn die gewoontes uitgebannen. Gelukkig! Toch hebben we met elkaar besloten dat het eten en drinken de komende jaren een speerpunt  blijft. Waarom? ‘Gewoon’, omdat het nooit een gewoonte mag blijven en altijd een aandachtspunt moet zijn.

Warande heeft voor een eigen merk gekozen, het merk: H’eerlijk. H’eerlijk staat voor: ‘eerlijk en natuurlijk eten, liefdevol gepresenteerd en geserveerd in een mooie omgeving’. Mooi! Na gesprekken met bewoners bleek dat veel bewoners de basissmaak van de voeding terug willen. Sinds 2010 wordt hier langzaam maar zeker naar toegewerkt. We maken zoveel mogelijk gebruik van biologische voeding en biologisch vlees. We halen dat zo dicht mogelijk bij de Utrechtse Heuvelrug vandaan waar de vestigingen staan. We beperken de E-nummers en gebruiken fair trade producten.

Vanmorgen bespraken we in een kick-off bijeenkomst met diverse medewerkers van ‘laag tot hoog’ in de organisatie hoe we nu verder gaan met het zichtbaar maken van de veranderingen. Wat willen we met elkaar bereiken wat betreft de presentatie van de producten, de ambiance rondom het eten en het meest belangrijkste hoe ziet de gewenste uitstraling van de medewerkers eruit. Welke gastvrijheid willen we zien en hoe maken we alles rondom het eten en drinken nog beter! Beter is een van onze kernwaarden, naast samen en hoffelijk. Een goede ochtend waarin weer zichtbaar was, dat we eigenlijk allemaal maar één ding willen en dat zijn tevreden bewoners en gasten!

Zoals ik schreef wil ik niet meer terug kijken naar de vroegere gewoontes rondom het eten in verpleeg- en verzorgingshuizen.  Een wooncentrum is toch ook een veel mooiere benaming? Het enigste wat vroeger beter was is het feit dat er toen voornamelijk vers gekookt werd in een eigen keuken per locatie. Dát wordt al heel voorzichtig besproken bij Warande. Denken in mogelijkheden; dus niet alles zelf koken, maar bv wel het vlees braden en het eten ‘mooi afmaken’ op een bord.

Ach…..je moet ook niet alles direct willen. Er moet wel wat te dromen blijven.

Wordt vervolgd!

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

8 gedachten over “Eten en drinken door de jaren heen

  1. Wat ontzettend goed dat jullie daar zo bewust mee bezig zijn. Eten is zoiets belangrijks, het is goed om daar aandacht aan te besteden.

  2. Zuster Klivia op schreef:

    Goed zo! Jullie snappen het tenminste. Serveren jullie ook een koekje bij de koffie? Bij ons in de stad is bij de meeste huizen, dat wegbezuinigd nl. Te gek voor woorden vind ik dat 😦

  3. In her verzorgingstehuis waar mijn schoonvader woont mag men, bij verjaardagen, mensen uitnodigen om mee warm te eten. Dat is altijd lekker! En er is altijd keuze uit twee menu’s. Wat wel jammer is vind ik, is dat het eten vaak lauw op tafel komt.

    • Dat kan best anders. Gelukkig kunnen mensen bij ons uit componenten kiezen ipv alleen tussen menu a en b. Kun je als bezoeker alleen bij verjaardagen mee eten?

  4. diana op schreef:

    bij ons is een eigen keuken en wordt er vers gekookt. ( en lekker ook!) eten komt in schalen op tafel en mensen kunnen uit 2 soorten vlees en 2 soorten groenten kiezen. Nu is het ook wel een klein huis, maar wat is het leuk als de kok komt vragen wat je als bewoner voor verjaardagsmenu wil en dit speciaal voor jou kookt.Van pannenkoeken, tot postelein……geweldig

Wilt u een reactie geven?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: